Over bedrijf

Chemelot is een 880 hectare groot industrieterrein in Zuid-Limburg. Hier worden grondstoffen gemaakt die nodig zijn voor de productie van heel veel spullen die je dagelijks gebruikt. Zoals je laptop, tafel, bril, schoenzolen, sportkleding, mobiele telefoon, tandwieltjes in je huishoudelijke apparatuur, verpakkingen om voedsel langer vers te houden, gordijnen, Legoblokken, kunstmest en auto-onderdelen.

Chemelot bestaat in 2026 100 jaar en is gesitueerd op het terrein van de voormalige staatsmijn Maurits in Geleen. Het is onze ambitie om uiterlijk in 2050 de eerste circulaire chemie- en materialensite van Europa te worden. Als het ergens lukt, dan is het hier. Dankzij de verbondenheid van fabrieken en de grote stappen die we zetten in de transitie naar hernieuwbare grondstoffen zoals hergebruik van afval en biomassa. En dankzij de unieke combinatie op Chemelot van het industriepark met zijn 60 fabrieken en de Brightlands Chemelot Campus, met in totaal ruim 200 bedrijven en kennisinstellingen die werken aan innovaties op het gebied van circulaire materialen en duurzame chemie. Zonder chemische basisindustrie, zonder Chemelot is er geen welvaart en welzijn in Europa. Onze producten vormen de kurk waarop de economie drijft.

Chemelot is niet alleen een bron van trots voor de regio, maar ook een belangrijk knooppunt voor vernieuwing op nationaal en Europees niveau. Het bevordert technologische vooruitgang, creëert goede banen en draagt bij aan duurzame oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Het laat zien wat er mogelijk is wanneer bedrijven, overheden en de samenleving samenwerken aan een duurzame en welvarende toekomst.